Advertisement:

Marija Preložnjak Jurčević

From Roovet Articles
Jump to navigation Jump to search
<htmlet>ads</htmlet>

Hrvatska književnica Marija Preložnjak Jurčević rođena je u Zagrebu 1986. godine. Počela je pisati od najranije dobi, slobodno vrijeme provodi s obitelji i uživa šetati šumom te u prirodi nalazi inspiraciju, vozi bicikl, pliva, igra tenis, svira i pjeva. Veseli je slikanje. neke njene pjesme se mogu uglazbiti i pjevati. Od životinja posebno voli mačke.

Marija Preložnjak Jurčević o sebi:

rođena sam 1986. u Zagrebu i živim u Zagrebu, pišem od ranog djetinjstva. Smisao za poeziju naslijedila sam od oca. Svoje prve stihove napisala sam već u ranom djetinstvu. Profesori su zapazili moju ljubav prema književnosti i potaknuli me da njegujem svoj talent. Na natječaju u časopisu za mlade 2005. godine sa pjesmom "Sreća" osvojila sam IV. mjesto od ukupno 150 pjesnika koji su sudjelovali.

Nastaivla sam školovanje u Zagrebu i stekla sam zvanje Veterinarski tehničar. Osnovala sam obitelj i majka sam troje djece.

Svoju prvu zbirku pjesama: „ Dama koja nema srama“ izdala sam 2013. godine, u vlastitoj nakladi, a navedena zbirka je dostupna u knjižnicama i knjižarama. Promociju zbirke održala sam u Europskom domu 2015. godine na "Tribini za kulturu i znanost Collegium Hergešić". Sudjelovala sam na susretu pjesnika 2016. godine u dvorištu "Župe Presvetog Trojstva", Prečko. Na natječaju za najljepšu ljubavnu pjesmu "Happy time recital" u Zaboku 2016. godine osvojila sam prvo mjesto sa pjesmom "Tražim dečka". Gostovala sam u emisiji "Igračka vjetrova" na Radio Martinu. Djelujem u "Udruzi umjetnika Vjekoslav Majer". Pišem i na kajkavskom narječju i sudjelujem na recitalu "Stara lipa" u Vrbovcu i pjesme su mi objavljenje u njihovom zborniku. Svake godine sudjelujem na pjesničkom maratonu u knjižnici Sesvete. Inspiraciju za većinu pjesama nalazim u vlastitim životnim okolnostima dok su mi pojedine pjesme fiktivni uradci poezije, gledani iz očiju drugih osoba, taka interpretiram njihov pogled na svijet. Stvaram pjesme različitih tematika. Moje su pjesme izravne i ostavljaju snažan dojam na čitatelja.

Trenutačno pišem i slikovnicu: „ Perem, perem zubiće“. Moje pjesme su inspirirane svakodnevnicom, lako čitljive i zabavne i svatko se može pronaći u njima. Redovito sudjelujem na recitalima , pjesme su mi objavljene i u zbornicima ,također pišem i kajkavskim dijalektom.

"3 + 2, svima ne, meni da". Pjesme govore o međuljudskim odnosima unutar obitelji. U braku svega ima i vatre, a i dima, troje djece i nas dvoje to baš i nije uvijek za 5, nekad je za 10 a nekad je i nula.

Ljiljana Ivić, knjižnica B. Adžije, Zagreb o Mariji Preložnjak Jurčević:

Marija Jurčević, mlada pjesnikinja iz Zagreba pobudila je moj interes samosvjesnim nastupom, predstavljajući svoju prvu zbirku poezije "Dama koja nema srama". Čitajući Marijin prvijenac zapazila sam u njenoj poeziji istinsku strast koja je vodi u pisanju i koja će sigurno uroditi i drugim ostvarenjima. Kao mlada žena, suočena s tegobama svakidašnjice, s izazovima majčinstva, pronađe u sebi tu nezaustavljivu potrebu za stvaranjem, ona, svakako zaslužuje podršk, pa i divljenje. Ujedno, ta mlada osoba je i primjer kako svojom kreativnošću i iskrom kou nosi u sebi, pomicati granice koje nam žvot nameće. Samoostvarujući se kroz poeziju, Marija pokušava obogatiti sebe i svijet u vlastitom obzoru.

References